Ergoterapi

Læs om den ergoterapeutiske indsats her.

Ergoterapi til børn handler om at hjælpe det enkelte barn til at udvikle nye færdigheder, der gør det i stand til at mestre aktiviteter, som muliggør en velfungerende hverdag. Der arbejdes hen imod at skabe sammenhæng mellem barn, aktiviteter og omgivelser med henblik på at muliggøre og fremme deltagelse og aktiviteter, der er meningsfulde for barnets liv. For børn og unge er det ofte at kunne lege, være med på legeplads og i skolegård, at kunne klare sig selv med spisning, påklædning og andre hverdagsaktiviteter.

Ergoterapeuten undersøger, iagttager og taler med barnet og dets familie, og på den baggrund analyseres barnets ressourcer og vanskeligheder. Med udgangspunkt i barnets og familiens særlige behov og ønsker tilrettelægges den ergoterapeutiske indsats i samarbejde med familien. Den ergoterapeutiske indsats foregår primært i Specialindsats for Børns lokaler på Lucernevej, men kan i nogle tilfælde også finde sted i hjemmet, i daginstitutionen, dagplejen eller i skolen. 

Ergoterapeuten giver behandling og vejledning omkring:

  • Finmotorisk træning, herunder træne skrivegreb og andre finmotoriske hverdagsaktiviteter, som f.eks. førskolefærdigheder.
  • Mundmotorisk træning med fokus at bedre evnen til at kunne spise og/eller at skabe de bedste forudsætninger for at kunne tale.
  • Træning i daglige færdigheder, f.eks. af- og påklædning 
  • Siddestilling
  • Sanseintegration - stimulation af barnets sanser
  • Træning i at indgå i leg og samspil med andre børn
  • Udvikling af motoriske færdigheder i hænder og arme

Den ergoterapeutiske indsats kan være en del af den tværfaglige indsats fra teamet i Specialindsats for Børn eller en individuel indsats indenfor nogle af de særlige, ergoterapeutiske arbejdsområder.

Hvordan får vi tilbuddet?

Hvis du ønsker at ansøge om ergoterapeutisk træningsindsats til dit barn, bedes du henvende dig til Børnehandicap. Du kan finde kontaktoplysninger til Børnehandicap her.

Rådgiveren fra Børnehandicap vil i samarbejde med dig, undersøge hvad dit barn har brug for hjælp til. Der vil ligeledes blive indhentet oplysninger fra fagpersoner med kendskab til dit barns funktionsniveau og træningsbehov, for eksempel fra skole, dagtilbud, PPR og sygehuset.

Rådgiveren vil også afdække om hjælpen skal komme fra andet regi, for eksempel dagtilbud, skole, lægehenvist terapi, før der tages stilling til om træningen kan bevilges efter reglerne i Barnets Lov om træning og behandling.

Rådgiveren vil dernæst lave en indstilling til visitation, og du vil modtage en afgørelse på om du har ret til en indsats til dit barn. Du kan læse mere om processen under afsnittet om 'Rådgivning og træning' i Randers Kommunes Kvalitetsstandard om forebyggende indsatser, ledsagelse og aflastning/ afløsning på børne og ungehandicapområdet.