Med udgangspunkt i barnets og familiens særlige behov og ønsker tilrettelægges den fysioterapeutiske indsats i samarbejde med familien. Den fysioterapeutiske indsats forgår primært i Brohuset, Specialindsats for Børn, men kan også finde sted i hjemmet, i daginstitutionen, dagplejen eller i skolen.
Alle børn har brug for at udvikle sig gennem leg, bevægelse og daglige aktiviteter i samvær med andre. Børn med forsinket udvikling eller et motorisk handicap har brug for særlig opmærksomhed, behandling, træning og hjælp til at udvikle sig.
Hvad kan fysioterapeuten tilbyde:
- Undersøgelse med standardiserede tests og øvrige fysioterapeutiske undersøgelsesmetoder
- Træning/behandling individuelt
- Træning/behandling i gruppe
- Halliwick svømning i gruppe
- Styrke-/udholdenhedstræning i gruppe
- Vejledning og formidling af viden til forældre og barnets nærmiljø. Vejledningen kan foregå på Specialindsats for Børn, i hjemmet, i daginstitutioner, skoler, SFO etc.
- Løbende evaluering og justering af behandlingen i samarbejde med forældrene, og i fællesskab aftales mål for indsatsen.
- Fysioterapeuterne på Specialindsats for Børn har specialviden og erfaring indenfor børns sansemotoriske udvikling og rehabilitering.
Vi har fokus på:
- At fremme motorisk læring
- At styrke den sansemotoriske udvikling
- At fremme motoriske færdigheder
- At fremme barnets selvværd, glæde og motivation for bevægelse, så barnet har mulighed for at deltage i aktiviteter
- At træningen tilrettelægges som målrettede aktiviteter og lege, der fremmer den motoriske udvikling, og at barnet overvejende selv er aktivt i at tilegne sig funktioner
- At færdighederne kan overføres til dagligdagen i barnets vante omgivelser
- At træne barnet til størst mulig selvstændighed i dagligdagen
- At barnet får forståelse for egne muligheder og begrænsninger
- At styrke balance, koordination, muskelstyrke og – udholdenhed
- At forebygge og afhjælpe fejlstillinger og undgå uhensigtsmæssige belastninger i bl.a. led og muskler
Vi har et tæt samarbejde med de øvrige faggrupper på Specialindsats for Børn og med neuropædiatere, ortopædkirurger samt bandagister. Herudover samarbejdes med sagsbehandlere, andre kommunale fysio- og ergoterapeuter, praktiserende fysioterapeuter, talepædagoger og psykologer i PPR, sundhedsplejersker, lærere og pædagoger.
Hvordan får vi tilbuddet?
Hvis du ønsker at ansøge om en fysioterapeutisk træningsindsats til dit barn, bedes du henvende dig til Børnehandicap. Du kan finde kontaktoplysninger til Børnehandicap her.
Rådgiveren fra Børnehandicap vil i samarbejde med dig, undersøge hvad dit barn har brug for hjælp til. Der vil ligeledes blive indhentet oplysninger fra fagpersoner med kendskab til dit barns funktionsniveau og træningsbehov, for eksempel fra skole, dagtilbud, PPR og sygehuset.
Rådgiveren vil også afdække om hjælpen skal komme fra andet regi, for eksempel dagtilbud, skole, lægehenvist terapi, før der tages stilling til om træningen kan bevilges efter reglerne i Barnets Lov om træning og behandling.
Rådgiveren vil dernæst lave en indstilling til visitation, og du vil modtage en afgørelse på om du har ret til en indsats til dit barn. Du kan læse mere om processen under afsnittet om 'Rådgivning og træning' i Randers Kommunes Kvalitetsstandard om forebyggende indsatser, ledsagelse og aflastning/ afløsning på børne og ungehandicapområdet.