Tilsyn Familiekonsulenterne
BDO har på vegne af Randers Kommune foretaget et anmeldt tilsyn hos Familiekonsulenterne. BDO er kommet frem til følgende vurdering på baggrund af analysen af det datamateriale, som er indsamlet gennem interviews, observationer og skriftligt materiale
Det er tilsynets overordnede vurdering, at Familiekonsulenterne er et velfungerende tilbud til børn, unge og familier med behov for en specialiseret indsats i et anerkendende miljø med fokus på mestring, udvikling og trivsel.
Tilsynet vurderer, at tilbuddet yder både individuelt tilpassede forløb, såvel som gruppeforløb med brug af faglige tilgange og metoder, der er relevante i forhold til tilbuddets målsætning og målgrupper. Neuropæ-dagogik er den fælles faglige baggrund, der metodisk udmøntes gennem KRAP. Det er tilsynets vurdering, at tilbuddet arbejder målrettet med dokumentation til brug for egen læring og forbedring af indsatsen, hvilket fremgår af tilsynets stikprøvekontrol.
Tilsyn Familieterapeuterne
BDO har på vegne af Randers Kommune foretaget et anmeldt tilsyn hos Familieterapeuterne.
Det er tilsynets overordnede vurdering, at tilbuddet er et fagligt velfungerende behandlingstilbud til målgruppen af børn med varige kognitive og/eller fysiske funktionsnedsættelser. Børnene kan desuden have gennemgribende udviklingsforstyrrelser, som fx autisme, og omfattende kommunikative- og opmærksomhedsforstyrrelser.
Tilbuddet yder behandling, træning og rådgivning i en specialiseret ramme, som en individuelt tilrettelagt, målrettet og specialiseret indsats. Tilbuddet kan yde to indsatser over for det enkelte barn ad gangen, og der ydes dermed en tværfaglig indsats i tilbuddet
Tilsynet vurderer, at medarbejderne anvender faglige tilgange og metoder, der er relevante i forhold til tilbuddets målsætning og målgrupper. KRAP er det fælles faglige fundament, mens Neuropædagogik er den fælles faglige forståelsesramme. Begge metodiske greb danner baggrund for tilrettelæggelsen af den helhedsorienterede indsats, der ydes i tilbuddet.
Det er endvidere tilsynets vurdering, at medarbejderne relevant kan redegøre for, hvordan de omsætter de faglige tilgange og metoder til praksis. Generelt tilpasser medarbejderne indsatsen individuelt med afsæt i en anerkendende tilgang, hvor børnene skal opleve at få succesoplevelser. Derudover kravtilpasses indsatsen, og medarbejderne er opmærksomme på at ramme børnenes niveau.
Tilsynet vurderer, at tilbuddet vægter tæt samarbejde med forældrene og inddragelse af børnene. Forældrene er ofte med i behandlingsrummet, og har sparring med medarbejderne, der kan justere indsatsen undervejs i forløbene. For medarbejderne er det en grundlæggende værdi i indsatsen, at børnene oplever sig hørt, respekterede og anerkendt, hvilket er en forudsætning for etablering af den samarbejdsrelation, der er nødvendig for, at de kan indgå i terapi og træning.
Aktiviteterne i tilbuddet er centreret omkring de tre terapiformer fysio-, ergo- og musikterapi, der tilpasses individuelt efter barnets indsatsmål. Medarbejderne arbejder med afsæt i nærmeste udviklingszone for børnene, og har fokus på at afdække, hvor børnene bliver psykisk udfordrede. Relationen til det enkelte barn er derfor af afgørende betydning for succes med indsatsen.
Tilsynet vurderer, at tilbuddet relevant understøtter børnenes sociale kompetencer og selvstændighed.
Endelig er det tilsynets vurdering, at både ledelse og medarbejdere fremstår kompetente, dedikerede og visionære.